Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Θρησκεία και Χριστιανισμός



Ας ξεκινησουμε λοιπόν με ένα πάντα επίκαιρο θέμα, την θρησκεια. Συγκεκριμενα, κάποιες σκέψεις για το Χριστιανισμο.

Ξεκαθαριζω αρχικα τα δεδομένα. Προσωπικά, βεβαιως και αποδεχομαι τον Ιησου Χριστο ως ιστορικα υπαρκτο πρόσωπο. Να πω μάλιστα ότι τον θεωρω μια από τις πιο σημαντικες προσωπικοτητες στην ιστορία, αν όχι την πιο σημαντική, καθώς ήταν από τους αγνοτερους, ταπεινοτερους και σοφοτερους ανθρώπους στην ιστορία. Διδαξε το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο, την Αγάπη, και την εφαρμοσε στη ζωή του εμπρακτα.

Ωστοσο η απλη ανθρώπινη λογική μου απαγορευει να τον θεωρησω Θεό, να πιστεψω ότι μετετρεψε το νερο σε κρασι, ότι αναστηθηκε κτλ. Τον θεωρω λοιπόν άνθρωπο, όχι Θεό.

Υπο αυτό το πρισμα, θεωρω την δραση και την διδασκαλια του ως μια ηθικη φιλοσοφια της ζωής, στην οποία κεντρικη θέση έχει η ιδεα της Αγάπης, και επειτα της δικαιοσυνης κτλ. Άρα δεν είμαι Χριστιανος ούτε νηστευω, ούτε μεταλαμβανω κτλ, ωστοσο θαυμαζω τον Χριστιανισμο ως ηθικη στάση ζωής και προσπαθω να τον εφαρμοζω στη ζωή μου.

Τι πιστεύετε για αυτήν μου την θέση??? Μήπως θα ήταν προτιμοτερο π.χ. να νηστευω απ’το να προσπαθω να γινομαι καλύτερος άνθρωπος? (Ένας ιερεας με τον οποίο συνομιλησα, μου απάντησε ότι είναι το ίδιο σημαντικα)

Συνεχιζω. Θετω το βασικο μου προβληματισμο.

Εφοσον ο Χριστος με τα λόγια και τα έργα του μας εδειξε τον τρόπο με τον οποίο θα ήταν καλο να ζούμε, γιατί να μην εφαρμοζουμε μόνο οσα μας διδαξε και να έχουμε ανάγκη και τα εκκλησιαστικα ‘πράγματα’ (τελετες, μυστηρια κτλ)?
Για να είναι κάποιος Χριστιανος πρέπει να συμμετέχει στη Θεια Λειτουργια και να πινει κρασι και να τρωει το αντιδωρο, Ή να αγωνιζεται καθημερινα για να μην ζηλευει, για να βοηθαει το συνανθρωπο του, για να αγαπαει? Για να είναι ‘σωστή’ μια εκκλησια, πρέπει να έχει χρυσους πολυελαιους, Ή να είναι φτιαγμενη από ταπεινο και φθηνο υλικο (π.χ. ξυλο) και να διαθέτει εκπροσωπους αληθινα ηθικα πρότυπα προς μιμηση? Γιατί η Εκκλησια να δίνει αναλογο βαρος στην Καινη και την Παλαια Διαθηκη, που δεν τις έγραψε ο Χριστος, παρά μόνο στο Λόγο του Χριστου?

Προσοχη, γνωρίζω ότι η Εκκλησια θεωρεί εξισου σημαντικό το π.χ. να αγαπας αλληλους με το να μεταλαμβανεις. Απλά λέω ότι εγω, θεωρω το πρώτο ουσιωδες, θετικο και προσπαθω να το εφαρμοζω στη ζωή μου, ενώ το άλλο δεν βλέπω που μου αποβαινει χρήσιμο. Ασε που ειναι τελειως υποκριτικο κατα τη γνωμη μου οι εκπροσωποι του Χριστου, που μια απο τις σημαντικοτερες αρετες του ηταν η ταπεινοτητα, να κηρυττουν σε πολυτελεις ναους με χρυσαφια και μαρμαρα, η Εκκλησια να εχει τεραστια ακινητη περιουσια και γενικα τοσο χρημα στα χερια της. Πως διαστρεβλωνεται η ουσια στα χερια επιτηδειων...

Συμπερασματικα. Νομιζω ότι το σημαντικό είναι ο κάθε άνθρωπος να κρινει κάθε φιλοσοφικη θεώρηση, όπως εγω θεωρω το Χριστιανισμο (ή τον Βουδισμο, ή τον σχετικισμο κτλ), και να εφαρμοζει τα θετικα στοιχεία του. Π.χ. Από τον Χριστιανισμο, το να προσπαθεις να μοιραζεσαι τα υπαρχοντα σου είναι κάτι θετικο. Άρα το εφαρμοζω. Το να αναψω κερι είναι κάτι αχρειαστο, γιατί να το κάνω? Δεν το χλευαζω, απλά το κρινω και το απορριπτω. Συν τοις αλλοις, η ακριτη εφαρμογη τετοιων πραξεων σε κάνει δογματικο, καθώς αποδεχεσαι κάτι μόνο και μόνο επειδή το λέει ο Χριστιανισμος, και όχι επειδή το εκρινες, το θεωρησες καλο και το εφαρμοσες. Και κανένας συγχρονος άνθρωπος δεν πρέπει να είναι δογματικος, παρά να κρινει και να πραττει αναλογως.

Σε 1 προταση: Ο Χριστος διδαξε την Αγάπη και την Καλοσυνη, και αυτή είναι σωστός δρόμος για τη ζωή για ΚΑΘΕ άνθρωπο, ενώ όλα τα αλλά εκκλησιαστικα θέματα και τελετες, είναι μόνο συνοδευτικα εως και αχρηστα, εάν κάποιος δεν προσπαθεί να ζει με αγάπη, γι’αυτό σταματηστε να ασχολειστε με αλλά άτομα εκτός από το Χριστο (π.χ. Αποστολους κ.α.) και με ανοητα ζητηματα όπως η νηστεια κτλ, και ασχοληθειτε με τα ουσιωδη, όπως η ανιδιοτελεια, η καλή προαιρεση, η δημοκρατικοτητα και όλες οι θετικες αρετες που διδαξε ο Ιησους Χριστος.


ΑΡΑ ΟΛΟΙ ΜΑΣ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΗ, ΑΣ ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΑΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΡΑΞΗ ΑΠ'ΤΟ ΝΑ ΑΝΑΨΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΕΡΑΚΙ. Η ΟΥΣΙΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ.

Υ.Γ. Υπενθυμιζω οτι η θεση μου φυσικα εχει ατελειες, ελλειψεις, ανακριβειες κτλ., για χαριν της λακωνικοτητας, ωστοσο ελπιζω η γενικη ιδεα να γινεται κατανοητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΝΕΑ